Fiets van de zaak
Sinds 2020 is het ook voor ondernemers die inkomstenbelasting betalen eenvoudiger om te profiteren van een fiets van de zaak. Van Zaken Administratie praat je bij over de nieuwe regels rondom de fiets, e-bike en speed-pedelec.
Hoe werkt het voor eenmanszaak, VOF en Maatschap
De regeling voor de fietsvergoeding kunnen we opdelen in twee categorieën, de fiets van de zaak en de privéfiets. Voor de privéfiets is niets veranderd. Net als voorgaande jaren mag je € 0,19 per kilometer als kosten aftrekken. Fietst je meer dan 10% van jouw kilometers zakelijk? Je mag dan de fiets opnemen in de boekhouding van jouw bedrijf. En voor deze laatste categorie zijn de regels dit jaar veranderd en vereenvoudigd.
Wat is er veranderd
Voorheen was een rittenregistratie, correcties en een hoop papierwerk gemoeid met deze regeling. Heb je een fiets van de zaak, die je ook privé gebruikt? Vanaf dit jaar betaal je 7% bijtelling van de consumentenadviesprijs ongeacht het aandeel van de privékilometers. Je hoeft geen kilometer registratie meer bij te houden.
Voordelen
Wat maakt deze vernieuwde regeling extra interessant en hoe haal je het maximale uit de ‘fiets van de zaak’ regeling?
Investeringsaftrek
Je kunt gebruik maken van de investeringsaftrek als je € 451 of meer hebt betaald voor een fiets.
Kostenaftrek
Reparaties, afschrijvingen en verzekering zijn bijkomende kosten van een fiets. Deze kosten worden afgetrokken van de belaste winst.
Btw
Betaalde btw over de aanschafkosten en gemaakte kosten kun je aftrekken. Let op, hier moet wel een correctie op aangebracht worden voor het privégebruik* van de fiets. Gebruik je de fiets bijvoorbeeld voor 40% privé, dan is ook 40% van de alle btw die betrekking heeft op de fiets niet aftrekbaar.
* woon-werkverkeer wordt voor de btw gezien als privékilometers.
Berekenen
Nieuwsgierig wat de kosten en voordelen zijn om gebruik te maken van een fiets van de zaak? Je berekent dit eenvoudig via een online tool.
Voor meer informatie of antwoorden op jouw vragen kun je contact opnemen met onze adviseurs. Zij zijn bereikbaar op 071 890 6066 of info@vanzaken.nl.
Bron: Belastingdienst.nl, Incidator tips en advies belastingen
Arbeidsinspectie pakt schijnzelfstandigheid aan
Lees over de aanpak van schijnzelfstandigheid door de Nederlandse Arbeidsinspectie en de nieuwe regels voor uitzendbureaus. Ontdek ook hoe de bpm voor plug-inhybrides kan veranderen.
Belastingdienst controleert schijnzelfstandigheid vanaf 1 januari 2025
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer controleren op schijnzelfstandigheid. Wat betekent dit voor jou?
Zelfstandig ondernemer en in loondienst? Let goed op het urencriterium!
Er gelden verschillende voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek. Ben jij op de hoogte?
Adres:
Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen
Adres:
Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen