Zelfstandig ondernemer en in loondienst? Let goed op het urencriterium!

Als je zelfstandig ondernemer bent en tegelijk in loondienst bent, is het belangrijk om de uren goed bij te houden om de zelfstandigenaftrek te behouden. Deze ondernemersaftrek krijg je namelijk alleen als je voldoet aan het urencriterium.

Wat houdt het urencriterium in?

Je voldoet aan het urencriterium als je aan twee voorwaarden voldoet:

  1. Je besteedt minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming. Als je zwanger bent geweest, mag je de niet-gewerkte uren van maximaal 16 weken meetellen.
  2. Je besteedt meer tijd aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden, zoals je loondienstwerk. Dit ‘grotendeelscriterium’ geldt niet voor starters.

Let op: ook als starter moet je minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming besteden. Begin je bijvoorbeeld op 1 juli 2024, dan moet je in de resterende maanden van dat jaar alsnog aan die 1.225 uur komen.

Urenregistratie is essentieel

De Belastingdienst kan vragen om bewijs van je gewerkte uren. Zorg dus dat je je urenadministratie op orde hebt. Noteer dagelijks hoeveel tijd je aan je onderneming besteedt.

Voorbeeld: ondernemer in loondienst

Stel, je bent geen starter en je werkt in 2024 1.250 uur aan je onderneming en 1.250 uur in loondienst. Dan voldoe je niet aan het urencriterium. Je hebt namelijk niet meer tijd aan je onderneming besteed dan aan je loondienstwerk. Dit kan betekenen dat je de zelfstandigenaftrek misloopt.

Een praktijkgeval: een rechterlijke uitspraak

In een rechtszaak van een ondernemer die ook in loondienst werkt, bleek het grotendeelscriterium doorslaggevend. De ondernemer werkte in 2019 1.398 uur aan zijn onderneming en 1.544 uur in loondienst. Hij claimde de zelfstandigenaftrek, maar de inspecteur weigerde deze. De rechter gaf de inspecteur gelijk, omdat de ondernemer meer uren in loondienst werkte dan aan zijn onderneming besteedde.

De ondernemer stelde dat zijn loondienstwerk nauw verbonden was met zijn eigen onderneming. Hij vond dat 514 van zijn loondiensturen ook als ondernemersuren moesten meetellen. De rechter wees dit af. Alleen uren die daadwerkelijk aan de onderneming worden besteed, tellen mee voor het urencriterium.

Andere argumenten: geen succes

De ondernemer probeerde ook nog andere argumenten, zoals het gelijkheidsbeginsel en het vertrouwensbeginsel, maar ook hiermee ving hij bot. Zo oordeelde de rechter dat ondernemers die minder dan de helft van hun tijd aan hun onderneming besteden, niet hetzelfde behandeld hoeven te worden als ondernemers die meer dan de helft van hun tijd aan hun onderneming besteden.

Kortom, het is belangrijk om nauwkeurig bij te houden hoeveel tijd je aan je onderneming besteedt. Zorg ervoor dat dit meer is dan je loondiensturen om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek.

Bron: Tips & advies

 

Optimaliseer je winst over 2024

Optimaliseer je winst over 2024

Optimaliseer je winst over 2024 met slimme keuzes zoals kosten schuiven, investeren of reserveren. Bespaar belasting en profiteer van gunstige regelingen. Ontdek hoe!

Lees meer
Zijn zakelijke maaltijden aftrekbaar?

Zijn zakelijke maaltijden aftrekbaar?

Ontdek of jouw zakelijke maaltijden aftrekbaar zijn volgens de nieuwste uitspraak van de Hoge Raad. Lees meer over de regels, uitzonderingen en hoe je belastingvoordeel kunt behalen!

Lees meer

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.