Zijn zakelijke maaltijden aftrekbaar?
Als ondernemer ben je vaak onderweg en eet je niet altijd thuis. Maar kun je de kosten van eten onderweg aftrekken? Waar hangt dit van af en wat heeft de Hoge Raad hierover beslist? Lees verder om te ontdekken wat dit voor jou betekent.
Zakelijk eten buiten de deur
Een zakelijke lunch of diner, bijvoorbeeld om een offerte te bespreken of tijdens een reis naar een klant, is vaak onvermijdelijk. Dat kosten voor zakelijke afspraken aftrekbaar zijn, is duidelijk. Maar wat als je alleen onderweg bent voor je werk? De Hoge Raad heeft hier onlangs duidelijkheid over gegeven in een belangrijke uitspraak
Wat zegt de uitspraak?
De Hoge Raad heeft beslist dat de zakelijkheid van een uitgave bepaalt of deze aftrekbaar is. Als een uitgave zakelijk is, kun je deze aftrekken, tenzij het vooral om een persoonlijke behoefte gaat. Kosten voor eten onderweg kunnen dus aftrekbaar zijn, zolang het zakelijke karakter ervan is aangetoond.
Eerder oordeelde het hof in 2022 dat een consultant zijn verteerkosten niet mocht aftrekken, omdat deze als privé-uitgaven werden gezien. De Hoge Raad draaide dit oordeel terug en stelde dat verteerkosten wél zakelijk kunnen zijn, mits ze niet hoofdzakelijk gemaakt worden voor persoonlijke behoeften.
Beperkte aftrek voor gemengde kosten
Niet alle verteerkosten zijn volledig aftrekbaar. Volgens de regels mag je 80% van de gemengde kosten aftrekken; 20% is niet aftrekbaar. Je kunt er ook voor kiezen om een vast bedrag van €5.600 niet af te trekken. Dit is voordelig als je meer dan €28.000 aan gemengde kosten hebt. Let op: deze verdeling geldt voor de inkomstenbelasting. De BV kent een andere splitsing, namelijk 26,5% versus 73,5% (vennootschapsbelasting).
Gemengde kosten zijn niet alleen verteerkosten, maar ook uitgaven aan drank, genotmiddelen, recepties, en evenementen zoals seminars en studiereizen. Als je personeel hebt, kunnen deze kosten flink oplopen. Overweeg in dat geval of het vaste bedrag voordeliger is.
Wat kun je doen?
- Controleer je aftrekbare kosten: als je verteerkosten zakelijk zijn, breng ze dan in aftrek op je winst, met inachtneming van de aftrekbeperking.
- Maak gebruik van terugwerkende kracht: heb je in voorgaande jaren zakelijk verteerkosten gemaakt? Controleer of je aanslagen nog niet definitief zijn. Zo ja, breng deze kosten alsnog in aftrek en verlaag je winst. Dit kan je belastingvoordeel opleveren.
- Let op gemengde kosten: zorg dat je begrijpt welke uitgaven hieronder vallen en maak een bewuste keuze tussen de 80/20-regel of het vaste bedrag.
Met deze uitspraak van de Hoge Raad is er meer duidelijkheid gekomen. Als je de zakelijkheid van je uitgaven kunt aantonen, kun je kosten zoals eten onderweg grotendeels aftrekken. Dit kan je belasting besparen. Maak er gebruik van!
Bron: Tips & Advies
Optimaliseer je winst over 2024
Optimaliseer je winst over 2024 met slimme keuzes zoals kosten schuiven, investeren of reserveren. Bespaar belasting en profiteer van gunstige regelingen. Ontdek hoe!
Fout in je btw-aangifte? Zo los je het op!
Fout ontdekt in je btw-aangifte? Ontdek in ons artikel hoe je fouten eenvoudig corrigeert, wanneer een suppletieaangifte nodig is en hoe je boetes en belastingrente kunt voorkomen.
Arbeidsinspectie pakt schijnzelfstandigheid aan
Lees over de aanpak van schijnzelfstandigheid door de Nederlandse Arbeidsinspectie en de nieuwe regels voor uitzendbureaus. Ontdek ook hoe de bpm voor plug-inhybrides kan veranderen.
Adres:
Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen
Adres:
Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen